Else Kaloinen

Viheraluesuunnittelija, Helsinki

Millaisia kohteita suunnittelet?

Olen kasvillisuuden ja viherrakentamisen erikoisosaaja. Suunnittelukohteitani ovat puistojen, pihojen ja viheralueiden istutussuunnitelmat. Valitsen suunnitelmassa käytettävien puiden, pensaiden ja köynnösten lajit ja lajikkeet, perennaryhmien kasvit, hulevesiaiheisiin liittyvän kasvillisuuden, eri olosuhteissa viihtyvien niittytyyppisten kasvien siemenseokset sekä teen kohteen nykyisen kasvillisuuden kehittämissuunnitelmia. Suunnittelen myös katuympäristöjä, joissa kasvillisuuden lisäksi valitaan käytettävät kiveykset sekä kadun kalusteet. Viheralueiden rakennussuunnitteluun liittyy aina työselostus sekä rakentamisen kustannuslaskenta.  Lasken myös hankevaiheessa olevien kohteiden kustannusarvioita. 

Minkälaisten materiaalien tai ratkaisujen parissa mieluiten työskentelet?

Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja tunnen paljon luonnonkasveja sekä niiden kasvuympäristöjä. Lähestyn maisemasuunnittelun kohteita kasvien menestymisen sekä kasvuolosuhteiden näkökulmasta. Olen innostunut kasvien käytöstä osana hulevesien puhdistamista sekä luonnonmukaisista ja dynaamisista kasvillisuuden käsittelyistä. Lempipuuni on metsämänty.

Mieleenpainuvin työsi, jonka olet tehnyt?

Vantaan kaupungin Kolmikallion puiston sekä siihen liittyvän Pöllökallion lähivirkistysalueen yleis- ja rakennussuunnitelmat. Suunnittelukohteet olivat monipuoliset. Niiden läpi virtaa Monikonpuro, jonka yhteyteen suunniteltiin patorakenteita ja tulvaniittyjä sekä kukkivaa vesikasvillisuutta. Puistojen viereen rakennetaan uusia kerrostaloja, jolloin osa nykyisistä metsistä kaadettiin ja metsäpohjaan suunniteltiin uutta puustoa. Vantaan kaupunki halusi kokeilla kohteessa myös harvinaisempia puulajeja, esimerkiksi valkopyökkejä, osana ilmastonmuutokseen valmistautumista. Kohteisiin tuli eri maastokohteisiin vaihtelevan lajisia niittyjä, esimerkiksi tulvaniittyjä sekä aurinkoisen paikan ketoniittyjä. 

else.kaloinen a fcg.fi

Kaloinen Else

"Lähestyn maisemasuunnittelun kohteita kasvien menestymisen sekä kasvuolosuhteiden näkökulmasta. Lempipuuni on metsämänty."

- Else Kaloinen