Kuntatalon Piha-alueet

Kuntatalon piha-alueet Helsinki

– Vanhoista kuvista näkee, miten puut olivat vähitellen vallanneet Kuntatalon koko piha-alueen, eikä itse talosta oikeastaan näkynyt paljon mitään. Isot rehevät puut olivat kauniita, mutta ne myös pimensivät työhuoneet ja vaikeuttivat ilmanvaihtoa, pihasuunnitelmista vastannut projektipäällikkö, maisema-arkkitehti Eeva Eitsi kertoo.

Vanha kasvusto sai lähteä, ja tilalle istutettiin uusia kasveja kunnostettuihin istutuskaukaloihin puutarha-arkkitehti Majlis Rosenbröijerin alkuperäistä suunnitelmaa kunnioittaen. Ylisuuriksi kasvaneet marjakuuset ja alppiruusut korvattiin vastaavilla pienemmillä lajikkeilla, ja vaahteroiden tilalle istutetaan mongolianvaahteroita. Ensi linjan puoleisella sisäpihalla kasvaa nyt punatähkää, pinkkejä ruusuja ja komeamaksaruohoa.

– Kunnostuksessa uusittiin myös valaistus ja kastelujärjestelmä. Pihan pinnoitteiden väriskaala on säilytetty, mutta vanhat betoniset portaat korvattiin graniitilla. Uudistus on tehty vanhaa kunnioittaen ja kaupunkikuvaa säilyttäen yhteistyössä rakennusvalvontaviraston kanssa, kertoo Eitsi.

Kuntatalon Piha Alueet 2 Kuntatalon Piha Alueet 3